Düğünler ne zaman Yapılacak?
Ülkemizi 11 mart tarihi itibari ile etkisi altına alan covid-19 pandemisi insanların birlikte, aynı ortamı paylaşarak yaptığı bir çok şeyi artık yapılamaz hale getirdi.
Artık eskiden olsa garipseyeceğimiz birçok şey artık normal olarak hayatımızda yer almakta. Maske takmak, bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi kasklar, siperlikler takmak yeni normallerimiz haline geldi.
17 mart’tan beri düğünler yapılmamakta. 17 mart – 24 nisan arası geleneksel düğün sezonu olarak adlandırılan bir döneme denk gelmekteydi. Cumartesi ve Pazarın genel düğün günleri olduğu düşünüldüğünde tarih uzun görünse de çok büyük bir kayıp olmadığını söylemek mümkün. Hali hazırda yasakları yaşadığımız şu günler aynı zamanda ramazan ayına denk geldiği için zaten düğün sezonu olarak değerlendirilmemekte.
Düğünler ne zamana kadar yasak?
İç işleri bakanlığının 16 mart 2020 tarihli genelgesinde 17 mart 2020 tarihinden itibaren 1 Mayıs 2020 tarihine kadar 81 ilde, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri yasaklanmış oldu.
Mevcut genelge düğünleri 1 Mayısa kadar yasaklanmış olsa da buradan mayıs itibari ile düğünlerin yapılabileceğini söylemek pek mümkün değil.
Pandemi hepimiz için “yeni normal” başlıklı standartlar getirmekte. Türkiye de 24 Nisandan beri günlük iyileşen vaka sayısı yeni hasta vaka sayısından fazla çıkmakta. Bu tarihten bu yazıyı hazırladığımız 2 Mayıs tarihine kadar 8 gün üst üste yeni vaka sayısı iyileşenlerden az oldu. Bu durum 14 gün boyunca tekrar ettiğinde ülkemiz için virüs tam olarak kontrol altına alınmış olarak ilan edilecektir.
Düğünlerin ne zaman yapılacağını üç kategoride değerlendirmek gerekmekte.
- Virüsün merkezi İstanbul’da
- İstanbul dışında kalan 29 büyük şehir ve Zonguldak’ta
- Diğer şehirlerde
İstanbul’da
Virüsün ülkemizde ki merkezi konumunda bulunan İstanbul’da birçok tedbir en son aşamada devreye girecek gibi görünmekte. Normal şartlarda bayram sonrası tarih için hayatın normalleşmeye başlayacağı planlanırken İstanbul için bu durum biraz daha gecikmeli olarak gerçekleşecek gibi görünmekte. Mevcut durumda tedbirlere, sosyal mesafe gibi kural ve genel tanımlara uyulması halinde haziran sonu temmuz başı gibi İstanbul da belli kural ve kaideler ile düğünlerin yapılabileceğini düşünmekteyiz.
Genel görüntü düğünlerin mümkün olacağı tarihinin temmuz olacakmış gibi görünse de 1 Haziran için okulların kısmi de olsa açılmasının planlandığı şu günlerde, açık alan organizasyonu, kır düğünü gibi organizasyonlara maske takmak, koruyucu siperlik vb. gibi ekipmanlar ve organizasyonların sade sayılacak kısıtlamalarla yapılması gibi bir durumunda mümkün olabileceğini öngörmekteyiz.
29 büyük şehir ve Zonguldak’ta
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlı Urfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak için düğün yasakları Haziran başı ile kalkacak gibi durmak ile beraber bir takım sınırlandırmalar, organizasyon şekli ve düğün merasiminin geleneksel işleyişine ilişkin bir çok düzenleme yetkili makamlarca planlanmakta. Bunlarla beraber bu kısıtlı uygulamalarında yine 14 gün üst üstte yeni vaka çıkmayan illerde 14 günü takiben pek kısa sürede yasak ve sınırlandırmaların kaldırılacağını ve hürce halayların çekilebileceğini düşünmekteyiz.
Diğer şehirlerde
Büyük şehirler dışında kalan birçok ilde mevcut durumda bile birkaç gündür üst üste yeni vaka görülmediği 14 günlük sürenin tamamlanmasına müteakip birçok ilin temiz şehir ilan edileceğini düşünmekteyiz. Bu illerde ise durum bayram sonrasında eski günlük hayatta olduğu gibi devam edeceği için her hangi bir kısıtlama ya da ekstra tedbir olmaksızın düğünlerin yapılabileceğini düşünüyoruz.
Tüm bu süreç içerisinde çiftlerimizden sadece %2 si düğünlerini iptal etti, bu yıl için kalan zamanda ve tarih değiştirecek yeni tarih olacak çiftlerde düşünüldüğünde takvimin pek sıkışacağı ve düğünlerin sene içerisine yayılacağı görünmekte.
Teşekürler